Saturday, April 2, 2011

Photography @ Fotografi... Apa ye???


PHOTOGRAPHY @ FOTOGRAFI (Melayu)

Dulu aku slalu tny pd diri n owg..
Pe benda Photography nih?????
Ada yg jawab, "Ambil Gambar"... "Tangkap Gambar"..."Guna Kemera"... n mcm2 la...
Sampai aku pn pening... Tp, Seorang Tokoh ni telah menjelaskan pda aku maksud sebenar Photography... Nma dya Dr. Faisal...

Sama2 kita baca Artical beliau.. huhu...

Photography merupakan proses rakaman imej dengan kaedah merakamkam cahaya keatas media atau bahan yang sensitive kepada cahaya (light-sensitive material), seperti filem atau sensor. Patern cahaya yang di keluarkan atau dipantulkan oleh objek-objek ini memlalui sesebuah lensa , dirakamkan pada filem atau sensor dengan menggunakan kamera.

Fotografi adalah Photography dalam English yang telah di-Melayu-kan. Perkataan "Photography" berasal dari perkataan Peranchis "photographie" yang didasarkan kepada dua perkataan Greek,φως phos ("light") yang bermaksud cahaya dan γραφίς graphis ("stylus", "paintbrush") yang bermaksud "stylus", berus lukisan atau γραφή graphê ("representation by means of lines" or "drawing") yang bermaksud sesuatu representasi menggunakan garisan atau lukisan.

Apabila kedua-dua perkataan ini digunakan bersama, ia memberi maksud "melukis dengan menggunakan cahaya" atau "drawing with light" dalam English. Lazimnya, hasil dari fotografi ini dipanggil fotograf atau dalam istilah singkat foto.

Setelah aku dapat semua penjelasan di atas, baru aku faham asal usul Perkataan Photography ni.. Tp bahasa at atas tu suma High Level.. aku main copy paste je.. wkakaka..
Nk kata faham tu, xla sgt...

No comments:

Post a Comment